Inefc Grceib

Reina-Skyrunner

Logo REINA-SKYRUNNER

Aquest és un projecte de recerca aplicada a les dones que competeixen en curses de muntanya. Va rebre finançament pel Consejo Superior de Deportes (CSD) del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Espanya, amb referència concessió: 32/UPB/22, per a tot l’any 2022. I és que durant els darrers anys, la participació competitiva a les curses per muntanya ha crescut exponencialment a tot el món. Podent-se desenvolupar en alta, mitjana o baixa muntanya, n’hi ha tres modalitats: en línia, verticals i ultra. La seva gran popularització ha generat que cada cop n’hi hagi més persones que afrontin reptes competitius sense la preparació necessària i sense els mitjans i assessorament adequats, amb el consegüent risc per a la salut.

En el cas de la dona competidora en curses per muntanya, això és especialment preocupant per la seva fisiologia lligada al cicle menstrual. No assimilar adequadament els entrenaments al llarg del temps, acompanyat per una baixa disponibilitat energètica, podria comportar efectes greus d’alteració, o fins i tot pèrdua, de la menstruació. Més enllà de possibles problemes de fertilitat, l’amenorrea podria condicionar una baixa mineralització òssia que, a curt termini, podria repercutir en fractures per estrès i, a llarg termini, en osteoporosi.

L’any 2020 dues professores de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (Dra. Marta Carrasco Marginet i Dra. Silvia Puigarnau Coma), competidores a diferents nivells i apassionades ambdues per les curses de muntanya, van decidir iniciar aquesta línia de recerca conjunta que amaga, encara avui, múltiples tabús en relació amb la dona i que cal visualitzar des del rigor de l’evidència científica. Així, en els darrers anys, s’han aconseguit acords de col·laboració amb la Federació Espanyola de Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), recopilant dades molt valuoses (noves a nivell mundial) en concentracions de l’Equip Nacional Absolut (Boí, 2021) i Sub-23 (CAR de Sierra Nevada, 2021). En aquests moments es pretén continuar avançant i aglutinar les aportacions d’altres universitats amb dones investigadores expertes en àmbits del coneixement que, sens dubte, contribuiran a impulsar una xarxa de recerca aplicada a la dona competidora en curses per muntanya que sigui referent a nivell nacional i internacional.

L’objectiu general del projecte REINA-SKYRUNNER és per tant seguir investigant, des d’una perspectiva multidisciplinària, quines són les variables que hi influeixen i de quina manera interaccionen en el rendiment esportiu de les dones competidores en curses per muntanya. Un cop caracteritzat aquest perfil de rendiment, la finalitat última de la xarxa serà generar propostes metodològiques, basades en l’evidència científica, per a implementar en els diferents sistemes d’entrenament que tant esportistes com entrenadors/es puguin aplicar. Tot plegat, sota el compromís ferri de compatibilitzar, novament, el màxim nivell de prestació esportiva amb un estat de salut, físic i mental, òptims.

publicacions

Puigarnau, S., Guinovart, N., Urquijo, I. & Alcaraz, S. (2025). Predictors and reasons for dropping out of long-distance mountain races. Apunts Educació Física i Esports, 159, 10-17. https://doi.org/10.5672/apunts.2014-0983.es.(2025/1).159.02

Espasa-Labrador, J., Osborne, J. O., Cebrián-Ponce, Á., Puigarnau, S., Planas, T., Rosales, Q., Irurtia, A., & Carrasco-Marginet, M. (2025). Calcaneal Bone Mineral Assessment in Elite Female Trail Runners. Journal of clinical densitometry : the official journal of the International Society for Clinical Densitometry28(1), 101555. https://doi.org/10.1016/j.jocd.2024.101555.

Silva, A. M., Campa, F., Stagi, S., Gobbo, L. A., Buffa, R., Toselli, S., & Silva, D. A. S., … ,Irurtia, A., Castizo-Olier, J., et al.  (2023). The bioelectrical impedance analysis (BIA) international database: Aims, scope, and call for data. European Journal of Clinical Nutrition, 77(12), 1143–1150. https://doi.org/10.1038/s41430-023-01310-x 

Vallverdú, M., Ruiz-Muñoz, A., Roca, E., Caminal, P., Rodríguez, F. A., Irurtia, A., & Perera, A. (2017). Assessment of heart rate variability during an endurance mountain trail race by multi-scale entropy analysis. Entropy, 19(12), Article 658. https://doi.org/10.3390/e19120658 

Carmona, G., Roca, E., Guerrero, M., Cussó, R., Nescolarde, L., Irurtia, A., Brotons, D., Bedini, J. L., & Cadefau, J. A. (2015). Sarcomere disruptions of slow fiber resulting from mountain ultramarathon. International Journal of Sports Physiology and Performance, 10(8), 1041-1047. https://doi.org/10.1123/ijspp.2014-0267 

CONGRESSOS

Cebrián-Ponce, Á., Marini, E., Stagi, S., Carrasco-Marginet, M., & Irurtia, A. (2024, 1-2 de febrero). Cambios en los fluidos corporales y musculares en trail-runners. IV Congreso Anual Internacional de Estudiantes de Doctorado, Universidad Miguel Hernández de Elche, España.

Irurtia, A., Espasa-Labrador, J., Noriega, Z., Cebrián-Ponce, Á., Puigarnau, S., & Carrasco-Marginet, M. (2022,14-16 de  julio). Metabolismo Óseo y Perfil Hormonal en Corredoras de Montaña [Comunicación oral]. International Journal of Kinanthropometry, 2(S1), 130. https://doi.org/10.34256/ijk22S1. ISAK, Alacant, España.