L’objectiu principal del projecte era determinar l’efectivitat de l’entrenament en altitud per a nedadors, comparant les estratègies Hi-Hi (viure i entrenar a altitud moderada) i Hi-Lo (viure a altitud moderada-alta però entrenar a menor altitud) amb un campament d’entrenament excel·lent a nivell del mar. Es pretenia mostrar els mecanismes fisiològics implicats en l’entrenament en altitud, incloent l’aclimatació, les adaptacions d’entrenament i com aquestes podien interactuar.
El projecte va comptar amb la participació de 61 nedadors d’elit (34 dones i 27 homes) i els seus entrenadors. de diversos països, incloent els Estats Units, Països Baixos, Austràlia, Alemanya, Escòcia Els participants provenien de 8 països: Austràlia, Brasil, Xina, Gran Bretanya, Països Baixos, Eslovènia, Espanya i Tunísia. L’estudi es va dur a terme en diferents centres d’entrenament:
- Centre d’Entrenament d’Altitud a Sierra Nevada, Espanya (2320 m d’altitud): On van viure i entrenar els grups d’entrenament en altitud (Hi-Hi, Hi-Hi3) durant 4 o 3 setmanes respectivament.
- Sabadell, Barcelona, Espanya (190 m d’altitud): On es van fer avaluacions inicials i on va entrenar part del grup Lo-Lo.
- Centre d’Alt Rendiment (CAR) a Madrid, Espanya (655 m d’altitud): On va entrenar part del grup Lo-Lo.
- El grup Hi-Lo també vivia a Sierra Nevada però baixava algunes sessions a entrenar a Granada, Espanya (690 m d’altitud).
El projecte ALTITUDE es va planificar entre l’1 d’octubre i el 23 de novembre de 2011, amb una durada total aproximada de 30 dies. Les dates es van seleccionar tenint en compte la temporada 2012, orientades cap a la qualificació i preparació per als Jocs Olímpics de Londres 2012, en un període preparatori lliure de competicions internacionals.
El professor Dr. Ferran A. Rodríguez va ser el investigador principal del projecte, que va comptar amb la col·laboració d’un equip científic i mèdic internacional reconegut per dissenyar, monitoritzar i avaluar un estudi científic de gran rellevància mentre s’implementava un pla d’entrenament orientat al rendiment en acord amb els entrenadors individuals o de seleccions nacionals.
El projecte va rebre finançament del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, amb referència PID2019-107409GB-I00.
Altitude project ha generat producció científica mitjançant diferents articles, presentacions en congressos i la tesi doctoral del Dr. Diego Chaverri, però sens dubte el que destaca és l’impacte que ha generat en el coneixement dels equips tècnics de preparació d’esportistes de natació.