Inefc Grceib

Nou article sobre tendències de rendiment en natació en deu anys d’anàlisi

En l’última dècada, els rànquings mundials de natació han experimentat variacions notables, particularment influenciades per la pandèmia de la COVID-19. Un estudi recent, realitzat per Luis Rodríguez-Adalia del GRCEIB, juntament amb Santiago Veiga de la Universitat Politècnica de Madrid, Fernando Zarzosa-Alonso de la Universitat de Vigo, així com Alexia Grenouillat i Robin Pla de la Federació Francesa de Natació, ha utilitzat un model gaussià per analitzar aquestes tendències.

L’estudi examina l’evolució del rànquing mundial de natació durant l’última dècada, amb especial atenció als efectes de la COVID-19 en diferents nivells d’atletes. Es van recollir les dades dels 200 millors temps en totes les competicions de natació en piscina de 50 metres des del 2013 fins al 2022. Es va utilitzar un model gaussià per avaluar la progressió dels rànquings segons distància, estil i gènere, tant amb les dades de la temporada de COVID com sense. Els resultats indiquen una progressió en els rànquings mundials durant l’última dècada, tret de la temporada de COVID i els anys postolímpics, destacant-se els resultats del 2021. La bretxa de gènere ha augmentat a favor dels homes des de 2017. El model gaussià revela diferències entre les corbes de rendiment amb o sense les dades de COVID, sent més marcades en les classificacions femenines i en els nedadors del clúster més baix. Les conclusions suggereixen que les competicions femenines podrien oferir oportunitats per a les nedadores de competir a nivell internacional

Veiga, S., Grenouillat, A., Rodríguez-Adalia, L., Zarzosa-Alonso, F., & Pla, R. (2024). Ten-Year Evolution of World Swimming Trends for Different Performance Clusters: A Gaussian Model. International Journal of Sports Physiology and Performance1(aop), 1-9.

DARRERS ARTICLES

CATEGORIES