Inefc Grceib

Maria Teresa Anguera: Tenacitat, valentia i audàcia

Maria Teresa Anguera Argilaga  (Darmós, 9/3/1949  –   Barcelona, 19/1/2025)

Amb profunda tristesa, publiquem la noticia de la pèrdua de la Dra. Maria Teresa Anguera Argilaga, una figura emblemàtica en el món acadèmic i una amiga entranyable per a molts de nosaltres. La seva partida deixa un buit immens en la comunitat científica i en els cors de tots aquells que vam tenir el privilegi de conèixer-la i treballar al seu costat.

Una vida dedicada a la ciència i l’ensenyament

Nascuda a Darmós, Tarragona, el 9 de març de 1949, la Dra. Anguera va dedicar la seva vida a l’avenç del coneixement en el camp de la Psicologia i les Ciències del comportament.

Llicenciada en Psicologia amb Premi Extraordinari (1972) i en Dret (1997) per la Universitat de Barcelona, i Doctora en Psicologia (1976) per la mateixa Universitat, la seva brillant carrera a la Universitat de Barcelona la va convertir en catedràtica en Metodologia de les Ciències del Comportament, àmbit en el qual ha desenvolupat tota la seva activitat investigadora.

La Dra. Maria Teresa Anguera va ser una precursora en l’àmbit de la metodologia observacional, especialment en la seva aplicació a l’esport on ha deixat una gran empremta amb múltiples projectes, articles i col·laboracions en programes de màster i doctorat.

La seva visió innovadora va portar a l’ús del vídeo com a eina fonamental per a l’estudi de les interaccions en l’esport, l’activitat física i la dansa, obrint noves vies d’investigació i anàlisi en contextos naturals. Els darrers anys va impulsar l’enfocament de mètodes mixtos, una metodologia que combina dades qualitatives i quantitatives en el mateix estudi. L’INEFC va aprendre d’ella i moltes han estat les persones formades per la Dra. Anguera, convertint-se en un dels principals referents de la nostra institució.

Al llarg de la seva carrera, la Dra. Anguera va publicar més de 30 de llibres, 140 capítols de llibre, més de 350 articles científics i va presentar uns 600 treballs en congressos.  Va liderar 28 projectes d’investigació finançats per diverses administracions i ha dirigit 70 tesis doctorals. La seva influència s’estén molt més enllà de la pròpia Universitat de Barcelona, havent impartit docència en més de 30 universitats arreu del món.

Reconeixements

La trajectòria excepcional de la Dra. Anguera és difícil de quantificar pels nombrosos reconeixements rebuts. El 1999 va ingressar, com a acadèmica numerària, a la Reial Acadèmia de Doctors, el 2013 va ingressar, com a membre corresponent, a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i el 2015 va ingressar, com a acadèmica numerària, a l’Acadèmia de Psicologia d’Espanya, però sens dubte, cal destacar que ha estat reconeguda amb quatre doctorats Honoris Causa:

  • Universitat de La Laguna (29 d’abril de 2022)
  • Universitat de Las Palmas de Gran Canària (5 de març de 2024)
  • Universitat Pontifícia de Salamanca (18 d’octubre de 2024)
  • Universitat de Lleida (13 de novembre de 2024)

La seva empremta a l’INEFC i al GRCEIB

La relació de la Dra. Anguera amb l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) ha estat llarga i fructífera. Des de 1994, va estar estretament vinculada als programes de doctorat de l’INEFC Lleida i posteriorment també a l’INEFC Barcelona. En la seva etapa de gestió com a Vicerectora de Política Científica de la Universitat de Barcelona (novembre 2008 a gener 2010) i Vicerectora de Política Docent i Científica de la Universitat de Barcelona (des de gener 2010 a desembre 2012) va tenir un paper fonamental com a delegada del Rector de la UB a l’INEFC. El seu acompanyament en tot moment van facilitar i potenciar les relacions acadèmiques i científiques entre la Universitat de Barcelona i l’INEFC.

Amb el Grup de Recerca en Ciències de l’Esport INEFC Barcelona (GRCEIB), la Dra. Maria Teresa Anguera va col·laborar activament en 16 articles científics, 23 presentacions en congressos i la direcció de les tesis doctorals d’Hermilo Nunes i el nostre estimat Manolo Montoya. El programa LINCE PLUS, disenyat per donar solucions a les propostes metodològiques que ella liderava, és una de les herències que deixa a la comunitat acadèmica.

Tenacitat, Valentia i Audàcia

Tenacitat, valentia i audàcia son les tres paraules amb les que la Teresa, s’identificava. Tres actituds davant la vida que la guiaven. La Tenacitat, davant d’un món acadèmic competitiu, i trencant sostres de vidre, va afrontar els reptes amb una perseverança que va marcar la seva trajectòria investigadora. La Valentia amb que va combinar la ingent tasca investigadora amb altes responsabilitats institucionals a la UB, alhora que liderant equips d’alt nivell professional en projectes de recerca competitiu. I l’Audàcia, amb una gran capacitat per innovar, per obrir noves vies en l’anàlisi de la conducta humana, aplicant tècniques pioneres especialment en l’àmbit esportiu.

La Dra. Anguera no només va ser una científica brillant, sinó també una mentora inspiradora i una amiga entranyable. Perseverant i inesgotable la seva tenacitat feia que els projectes presentats esdevinguessin èxits assolits.  La seva passió per la investigació, la seva saviesa i la seva humilitat van deixar una marca indeleble en totes les persones que vam tenir el privilegi de treballar amb ella.

Avui, mentre lamentem la seva pèrdua, celebrem també la riquesa del seu llegat. Les seves idees, el seu treball i la seva bondat perdurarà entre nosaltres. Descansa en pau, estimada Teresa. Et trobarem molt a faltar, però la teva llum ens continuarà guiant.

DARRERS ARTICLES

CATEGORIES