



Des de fa uns anys, el nostre grup de recerca ha compartit línies de treball amb alguns centres i projectes internacionals. Entre aquestes institucions hi ha alguns centres noruecs amb què Javi Espasa, personal investigador de l’INEFC de Barcelona, treballa en l’estudi de la dona esportista, especialment en el camp de la fisiologia, la composició corporal i el rendiment esportiu.
Conforme s’ha treballat de forma virtual en diferents treballs, es va posar sobre la taula la possibilitat de realitzar una estada de recerca, perquè Javi Espasa marxés a treballar de forma presencial amb el grup de recerca que forma part del projecte Fendura entre els mesos de maig a juliol visitant els diferents centres que formen part d’aquest ambiciós projecte i coneixent així els diferents responsables del treball que s’està fent, entre els quals podem ressaltar el Doctor Oyvind Sandbakk de la Universitat Noruega de Ciències i Tecnologies (NTNU), principal responsable que aquest període de formació sigui possible, John Owen Osborne (Investigador Post-Doctoral a la Universitat de l’Àrtic de Noruega (UiT) i el personal dels Centres d’Alt Rendiment del Comitè Olímpic.
Actualment, liderat per la UiT i coordinat per John Owen Osborne, Fendura és un projecte que neix amb l’objectiu principal de proporcionar la base científica per optimitzar les respostes d’entrenament a llarg termini i el desenvolupament del rendiment de les atletes femenines en esports de resistència i en la prevenció d’efectes secundaris específics de la salut a les atletes femenines al llarg de la seva vida. A través d’aquests estudis, s’espera desenvolupar nou coneixement que augmenti l’enfocament d’entrenadors i atletes en el desenvolupament d’atletes femenines de resistència, millorant-ne el rendiment i disminuint la probabilitat de patir lesions i/o malalties. A més, s’espera desenvolupar la comprensió que beneficiï la salut de totes les dones que participen a esports i possiblement millorar la participació en esports. Aquest projecte està finançat per la Fundació de Recerca de Tromsø, amb un pressupost total de 33 milions de corones noruegues, al voltant de 2.892.334,23€ actualment. Aquest és un projecte que s’engega amb altres entitats col·laboradores: el Centre Esportiu Olímpic Noruec i el Centre de Recerca en Esport d’Elit de la NTNU, així com xarxes de recerca nacionals i internacionals. A més, entre els seus objectius assegura una línia de formació de qualitat dels investigadors joves, la qual cosa ajudarà a garantir la sostenibilitat de l’activitat investigadora a l’esfera del projecte, construint així una base interdisciplinària sòlida de talent al nord de Noruega líder al món en la investigació de la fisiologia, l’exercici físic i el rendiment esportiu de la dona.
Entre els treballs compartits hi ha dues publicacions sota revisió per part de revistes. El primer proposa l’avaluació de la densitat i el contingut mineral ossi de l’os del calcani com un possible mètode per conèixer la salut òssia en corredores de Trail Running. D’altra banda, el segon és una revisió sistemàtica sobre la fisiologia i el rendiment a la població de corredores dones de Trail Running.
Finalment, actualment entre les dues institucions s’està treballant en el disseny de projectes de recerca compartits entre l’INEFC de Barcelona i els centres esmentats.
Desitgem al Javi que aquesta estada sigui de gran profit personal i acadèmic a la seva vida.