

Imatge generada per IA
La millora del rendiment mitjançant la potenciació postactivació (PAPE) és un fenomen fisiològic que es caracteritza per un augment del rendiment voluntari després d’una activitat de condicionament, gràcies a un efecte de potenciació. Aquest efecte sembla ser especialment útil en moviments explosius i balístics, com és el cas del servei en tennis. Hi ha una variabilitat considerable en els protocols de PAPE, influïda per múltiples factors. Entre els factors clau que influeixen en les respostes de PAPE hi ha el tipus de contracció muscular i les similituds biomecàniques entre l’activitat de condicionament i la tasca específica que es vol millorar.
L’estudi “Effects of Postactivation Performance Enhancement From Upper-Body Flywheel Overload on Tennis-Serve Performance” analitza els efectes de la potenciació postactivació en les extremitats superiors induïda per la resistència generada mitjançant una politja cònica sobre la velocitat i la precisió del servei en jugadors de tennis. A més, compara els efectes de dos protocols diferents (càrrega baixa [LL] versus càrrega alta [HL]) i examina si els efectes de la PAPE estan influenciats pel rendiment neuromuscular dels jugadors.
Quinze joves tennistes de competició van participar en una sessió de familiarització i tres sessions de prova en ordre aleatori. A la sessió de control, els participants van realitzar un protocol d’escalfament, seguit de proves de velocitat i precisió del servei. Les sessions experimentals van incloure tres sèries de sis repeticions de rotació interna de l’espatlla amb politja cònica de càrrega baixa (LL; 0,02 kg·m⁻²) o alta (HL; 0,08 kg·m⁻²) abans de les proves de velocitat i precisió del servei. La velocitat i la precisió del servei es van mesurar als 30 segons, als 3 minuts i als 6 minuts després de cada protocol.
Es van observar diferències moderadament significatives en la velocitat del servei entre el valor basal i el protocol LL als 3 minuts (P = 0,009; 5,4% [5,8%]; mida de l’efecte = 0,927) i als 6 minuts tant en el protocol LL (P = 0,025; 5,7% [7,2%]; mida de l’efecte = 0,793) com en el HL (P = 0,026; 5,4% [6,8%]; mida de l’efecte = 0,787). La precisió del servei es va mantenir estable en tots dos protocols i temps de recuperació. No es van trobar relacions entre els resultats de força i els canvis percentuals.
Es va concloure que un volum baix i múltiples sèries d’entrenament de força amb politja cònica per a la rotació interna de l’espatlla van induir efectes PAPE en la velocitat del servei en tennistes de competició, sense afectar la precisió del servei en finestres de temps de 3 a 6 minuts. D’altra banda, un millor rendiment neuromuscular no sembla afavorir els efectes de la PAPE.
Baiget, E., Fernández-Fernández, J., Díaz, M., & Colomar, J. (2025). Effects of Postactivation Performance Enhancement From Upper-Body Flywheel Overload on Tennis-Serve Performance. International Journal of Sports Physiology and Performance (published online ahead of print 2025). https://doi.org/10.1123/ijspp.2024-0458