

Imatges (Fonts: 1.- Creació per ChatGPT 2.- Alfredo Irurtia)
Des de l’Escola Catalana de Cineantropometria de l’INEFC cap al món, aquest estudi, publicat a la prestigiosa revista Journal of Clinical Densitometry de la Societat Internacional de Densitometria, valida un nou sistema per analitzar les adaptacions del metabolisme ossi en una regió tan crítica com el calcani. L’estudi, realitzat amb 35 corredores d’elit internacional de trail running, revela diferències significatives en la mineralització òssia segons les diferents regions anatòmiques.
L’estudi ha estat realitzat per 5 membres del nostre grup de recerca (Javier Espasa-Labrador, Álex Cebrián-Ponce, Silvia Puigarnau, Alfredo Irurtia i Marta Carrasco-Marginet) qui amb John O. Osborne (School of Sport Sciences, UiT The Arctic University of Norway, Tromsø, Norway), Toni Planas (INEFC Lleida) i Quim Rosales (Faixat Bodyscan) han elaborat aquest treball.
Aquest estudi, publicat a la revista oficial de la Societat Internacional de Densitometria (Journal of Clinical Densitometry), ha avaluat la densitat mineral òssia (DMO) del calcani en corredores d’elit de trail running mitjançant la proposta d’un nou sistema d’anàlisi mitjançant l’absorciometria dual de rajos X (DEXA). També ha explorat la relació entre la DMO del calcani i altres regions anatòmiques per entendre millor la salut òssia en aquesta població d’esportistes d’alt nivell. L’estudi, de tipus transversal, ha inclòs 35 corredores d’elit de trail running de l’equip nacional espanyol. S’ha mesurat la DMO en sis regions anatòmiques mitjançant DXA, amb especial atenció al calcani. La fiabilitat intra i interobservador s’ha avaluat utilitzant els corresponents coeficients de correlació intraclasse (ICC). S’han analitzat estadístiques descriptives i les correlacions entre la DMO del calcani i altres zones anatòmiques, com la columna lumbar i el coll femoral. Els resultats han mostrat que el nou sistema d’anàlisi de la DMO del calcani, proposat des de l’Escola Catalana de Cineantropometria de l’INEFC, té una excel·lent fiabilitat (ICC = 0,95–0,98), confirmant la solidesa del mètode de mesura proposat. La DMO mitjana del calcani (0,660 ± 0,105 g/cm²) ha estat superior a la de dones no esportistes, però inferior a la d’esportistes d’altres disciplines esportives de resistència. S’han identificat correlacions significatives entre la DMO del calcani i altres zones anatòmiques, com el coll femoral (r = 0,58) i la columna lumbar (r = 0,50), suggerint que la DMO del calcani pot aportar informació complementària per avaluar la salut òssia en aquesta població única. Amb tot, es necessiten estudis longitudinals per determinar si la DMO del calcani pot ser un indicador de fractures per estrès i altres lesions òssies en esportistes de resistència.
Espasa-Labrador, J., Osborne, J. O., Cebrián-Ponce, Á., Puigarnau, S., Planas, T., Rosales, Q., … & Carrasco-Marginet, M. (2024). Calcaneal bone mineral assessment in elite female trail runners. Journal of Clinical Densitometry, 101555. https://doi.org/10.1016/j.jocd.2024.101555